Uncategorized

У ПДАУ на мінілінії виготовляють авторські сири для харчування переселенців

Полтавський державний аграрний університет є членом консорціуму з реалізації Проекту “Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості” (UniClaD) P. З метою реалізації поставлених в рамках проекту завдань у 2021 році, за рахунок кошторису програми ЕРАЗМУС+KA2, було закуплено мінілінію з переробки молока, вартістю 18,8 тис €. 

На даному обладнанні, учасниками команди проекту під керівництвом професора Оксани Кравченко вже перероблено понад 3,5 т молока, яке постачають господарства Полтавського району (ВСК «Злагода», ДП «ДГ Степне Інституту свинарства і АПВ НААН», ПП «Імені Калашника»).  Загалом виготовлено близько 350 кг м’якого сиру (soft cheese) та 600 л йогурту, які передані у їдальні університету для харчування внутрішньо переміщених осіб.

Нещодавно молочна продукція була представлена на святкуванні Днів вишиванки та Міжнародного дня захисту дітей різновидами м’яких сирів: сир м’який свіжий у трьох варіантах – звичайний білий; із базиліком, в’яленими томатами та часником; з куркумою. Смакове захоплення викликали м’які сири шматочками мариновані в олії з оливками та лимоном; мариновані в олії сирні кульки, обваляні у сухих травах – кропі, паприці, куркумі, суміші перців, базиліку, в’ялених томатах; кварк із часником і свіжим кропом. Також гості заходу скуштували натуральний йогурт та айран виробництва університету. 

І надалі науковці університету продовжують виготовляти молочні продукти для забезпечення потреб у харчуванні людей, які потребують нашої допомоги.